Piirretty hehkulamppu

Oletko oma paras ystäväsi? Ensimmäisiä mietteitä coachauksesta ja Certified Progress Coach® -koulutuksesta, osa 1

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Usein sanotaan, että itseään tulisi kohdella kuin parasta ystäväänsä. En varmasti ole ainoa, joka ymmärtää mitä tällä tarkoitetaan – se on selvä. Mutta toiminko sen mukaan, se on toinen juttu; todellisuus kun usein on jotain ihan muuta kuin teoria.

Mietin tänään ystävääni, joka vastikään muutti toiselle paikkakunnalle. Olimme kämppiksiä ja kuten aina muutosten osalta, vaikka tässä kohtaa saattaisikin ajatella että se koski lähinnä häntä, sillä oli monenlaisia vaikutuksia myös minuun. Havahduin siihen, että kaipaan häntä sekä hänen läsnäoloaan ja rauhallista olemustaan; sitä tukea ja turvaa, jota hän on tuonut minunkin arkeeni.

Jonkin aikaa asiaa pohdiskeltuani ymmärsin, miten eheyttävää hänen läsnäolonsa on ollut. Hänen läsnäolonsa ansiosta olen osannut kohdella itseäni hippusen verran armollisemmin ja myötätuntoisemmin. Toisaalta tajusin myös miten arvokas havainto tämä oli. Miten, jos mitenkään, voisin itse tarjota häneltä saamaani tukea ja turvaa itselleni? 

Jotta hyvinvointini ei olisi riippuvainen muista (vaikka kuinka me ihmiset olemme laumaeläimiä), miten voisin itse vastata omiin tarpeisiini? 

Coachingin kulmakivet: hyväksyvä läsnäolo ja myötätuntoinen asenne

Ensimmäiset Certified Progress Coach® -koulutuspäivät kuluivat coachingiin tutustuessa. Mitä coaching on ja ei ole? Meillä näytti kaikilla olevan samankaltaisia pohdintoja siitä, että miten ihmeessä pystymme takaamaan sen, että coachattava saa siitä haluamansa? 

Vaikka ehdinkin jo hieman säikähtää, tajusin pian, että pohjimmiltaanhan coaching on melko simppeliä: läsnäoloa, tilan tekemistä ja pysähtymistä, yhdessä. Toisen ihmisen kohtaamista ihmisenä ja auttamista itsensä auttamisessa, tehden tilaa hänen prosessilleen. 

Ei sen enempää, eikä sen vähempää; vaan juuri näin, kaikessa yksinkertaisuudessaan. 

Ensimmäisten koulutuspäivien anti kiteytyikin minulla muutamaan kohtaan:

1. Coaching on muutoksen mahdollistaja

Tunnetaidot ja joustavuus ovat A ja O nykypäivän työelämässä. Muutos on pysyvää, ja sanotaankin, että nuoriso tulee vaihtamaan ammattia keskimäärin seitsemän kertaa elämänsä aikana. Ammattia! Ei pelkästään työpaikkaa. Mitä kaikkea tämä merkitsee? 

Elämä, eikä vain työelämä, vaatii meiltä merkittävää joustavuutta. Se ei varmaan ole jäänyt meiltä keneltäkään huomaamatta viimeisen vuoden aikana. Pysyäksemme mukana ajan hengessä, on itsetuntemus valttia. Mitä kaipaan elämääni enemmän, mitä vähemmän? 

Mitä paremmin tunnemme itsemme ja omat ajatus- ja toimintamallimme, sen paremmin kykenemme sopeutumaan uuteen ja tuomaan arkeemme omia tarpeitamme vastaavia elementtejä.

Ensimmäinen askel muutoksen toteuttamiseen on nimittäin tietoisuus omista ajatus- ja toimintamalleista. Nyt jos koskaan uskallankin siksi väittää, että me kaikki hyötyisimme coachauksesta ja itsemme äärelle pysähtymisestä. 

2. Coaching on tilan tekemistä

Suurin lahja, jonka voimme antaa coachattavallemme, on läsnäolomme. Se, että näemme, kuulemme ja yksinkertaisesti teemme tilaa toiselle ja hänen tunteilleen ja ajatuksilleen. Olemme läsnä, kertakaikkiaan. 

Nyky-yhteiskuntaamme, varsinkin Etelä-Suomen kaupungeissa, leimaa kiireen tuntu ja tekemisen paljous, joten jo se, että luomme tilan, joka mahdollistaa toiselle turvallisen pysähtymisen itsensä äärelle, on kullanarvoista. Jo pelkästään se saattaa johtaa suuriinkin oivalluksiin.

3. Coaching on kysymistä, ei olettamista

Coachaus on huomion siirtämistä pois itsestä, toiseen. Miten voin olla läsnä toiselle? Miten voin auttaa häntä hänen polullaan ilman omaa agendaa, vastauksia olettamatta? Opimme, että kysymällä kysymyksiä vastauksia olettamatta. 

Emme nimittäin voi tietää, miten toinen näkee tai kokee maailman. Se selviää vain kuuntelemalla ja tarkentamalla, varmistamalla, että ymmärsinkö oikein

On asetettava itsensä sivuun ja opeteltava kuuntelemaan ja todella kuulemaan. Mitä toinen sanoo? Mitä sanat merkitsevät hänelle? Se riittää. Tärkeää on antaa coachattavan tehdä työ ja luottaa siihen, että prosessi kantaa itse itsensä. 

Miten hyvin tunnet itse itsesi? 

Jotta tämä olisi mahdollista, meidän on ensin kohdattava itsemme ja omat tarpeemme. Pystymme kohtaamaan toisen siinä tilanteessa, jossa hän kulloinkin on, vain jos olemme kohdanneet itsemme. Tämä ei tarkoita, että meidän tulisi tuntea coachattavan aihepiiri, vaan pikemminkin ihmisyyteen kuuluva tunteiden kirjo. 

Voidaksemme huolehtia toisesta, meidän tulee ensin huolehtia itsestämme. Monelle tämä saattaa olla itsestäänselvä juttu, mutta jos mietit omaa arkeasi ja toimintatapojasi, kuinka selvää se todella on? Miten hyvit huolehdit itsestäsi ja omista tarpeistasi päivittäisellä tasolla? 

Itse havahduin jälleen kerran siihen, että vaikka kuinka olen työskennellyt aiheen parissa jo pitkään, tekemistä riittää. Rajat ja rakkaus olivat iso teema ensimmäisten koulutuspäivien aikana, ja ne pätevät niin itseen kuin muihinkin. Ja sillä saralla riittänee työstettävää koko loppuelämäksi. 

Ja se onkin osa tämän jutun jujua – matka kohti parempaa itsetuntemusta ja aidosti omannäköistä elämää ei lopu koskaan, ja siksi tarvitsemme ympärillemme ihmisiä, jotka hyväksyvällä läsnäolollaan ja myötätuntoisella asenteellaan pystyvät tukea meitä polullamme.

On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää ymmärtää oma roolimme suhteessa toiseen ja toisiin: vastaammehan itse omasta hyvinvoinnistamme, elämästämme ja tekemistämme valinnoista. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö voisi tai että meidän ei olisi hyvä tukeutua muihin.

Siksi minun onkin opeteltava antamaan itse itselleni sitä, mitä ystävältäni olen saanut.

***

Teksti: Anna Wallin

Kirjoitus on ensimmäinen osa viidestä, jossa Certified Progress Coach® -koulutusta käyvä Anna reflektoi koulutuksen antia, oppeja ja oivalluksia matkalla coachiksi ja valmentavaksi johtajaksi. Anna aloitti koulutuksen tammikuussa 2020 ja toimii yrittäjänä markkinointiviestinnän alalla hyvinvoinnin parissa.

Lue myös muut artikkelit täältä:

Osa 2: Itsetuntemus on valttia, erityisesti muutoksen keskellä – pohdintaa Certified Progress Coach® -koulutuksesta, osa 2
Osa 3: Kuuntelen, mutta kuulenko? Hyväksyvä tietoinen läsnäolo vuorovaikutuksessa
Osa 4: Millaista tarinaa kerrot itsestäsi ja miksi sillä on väliä myös organisaatiolle – ajatuksia Certified Progress Coach® -koulutuksesta, osa 4

Seuraava Certified Progress Coach®koulutus alkaa elokuussa 2021. Early Bird -tarjous on voimassa 31.5.2021 asti. Lue lisää ja varaa paikkasi täältä!

Mikäli koulutus kiinnostaa ja pandemiatilanne pohdituttaa, lähipäivät järjestään pienryhmässä viranomaisten suosituksia noudattaen. Koulutustiloissa on helppo ylläpitää turvavälejä, jonka lisäksi maskit ja käsidesit ovat jatkuvasti käden ulottuvilla. Lähtökohtaisesti koulutus järjestetään kasvotusten, mutta tarpeen tullen se voidaan myös siirtää etänä käytäväksi. 

Lisää kirjoituksia ja kursseja

Ulla Jones -Global Leadership Profile & Certified Progress Coach

Teetin tiimilleni Global Leadership Profilen keväällä 2020, koska ajattelen, että esihenkilönä toimiminen on asiakaspalveluammatti.

Ainoa tapa oppia ja kehittyä coachina on alkaa coachaamaan. Ironista on, että lopulta opin, etteivät rutiinit auta, vaan coachingissa kaikki perustuu tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn kuulla coachattavaa ja omaa intuitiotaan.

Jaa sivu

Kurssit

Tässä näet kaikki omat ja mahdolliset yhteistökumppaneidemme kurssit.

Omille kursselleimme voit ilmoittautua suoraan tällä lomakkeella.

Kumppanikurssien ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisesta saat klikkaamalla sinua kiinnostavaa kurssia listalta.

Mikä sinua ravitsee vuonna 2021?

Mikä sinua ravitsee vuonna 2021? Itsestään huolehtiminen on paljon muutakin kuin pelkkää ruuan tankkausta, nukkumista...

Avoimet kurssit

Liity postituslistallemme

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kursseista, kirjoituksista ja tapahtumista.

Voit perua tilauksesi koska tahansa.

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje