Piirretty hehkulamppu

Ihanat, kamalat vahvuudet – tunnistatko sinä omasi?

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meillä jokaisella on vahvuuksia – niin luonteenpiirteitä kuin opitun kautta tulleita. Usein huomaamme ja huomioimme juurikin nuo opitun kautta tulleet vahvuudet, kuten ammatillisen osaamisemme tai esimerkiksi kielitaitomme, mutta myös luonteenpiirteet ovat vahvuuksia ja siten suuri voimavara sopivissa määrin käytettyinä. Tässä kirjoituksessa keskityn etenkin luonteenpiirteisiin.

Luonteenpiirteitä olevat vahvuutemme voivat näyttäytyä muille hyvinkin mukavilta. Vahvuus voi olla esimerkiksi se, että teet sen mitä teet tarkkuudella – viimeisen päälle hienosti ja huolitellusti. Ehkä autat toisia heidän kohtaamissaan hankalissa tilanteissa tai toimit määrätietoisesti ja tavoitteellisesti. Kenties olet taitava luomaan jotakin uutta ja uudenlaista, täysin uniikkia, tai sitten paneudut johonkin asiaan ihan täysillä ja keräät siitä kaiken mahdollisen tiedon. Taitosi saattaa olla uhkien ja vaarojen ennakointi sekä niihin varautuminen. Yhtä lailla voi olla, että olet iloinen ja energinen, maailmaa mahdollisuuksien kautta tarkasteleva tyyppi – tai sitten olet vahva ja turvallinen tai kenties rauhallinen ja sovitteleva.

Kaikki nämä edellä mainitut luonteenpiirteet ovat ihania lahjoja toisille. Myös me muut saamme nauttia niistä silloin, kun luonteenpiirre ei ole liian dominoiva. Silloin, kun saat vapaasti käyttää vahvuuksiasi, on se mukavaa sekä itsellesi että ympäristölle. Siitä syntyy iloa, energiaa, helppouden tunnetta ja myönteisiä kokemuksia. Se lisää itsevarmuutta.

Jos taas meidän täytyy tai on pakko olla jotakin noista vahvuuksista, aiheuttaa se haasteita niin meille kuin muillekin. Nostan tähän yhden esimerkin – vertaa alla olevia tilanteita:

Saan olla vahva ja turvallinen – minulle on helppoa ja tuottaa iloa se, että tiedän pärjääväni ja voin olla toisille tukena. Tunne siitä, että ”kaikki järjestyy”, kantaa.

Minun täytyy tai on pakko olla vahva ja turvallinen – sivuutan oman sisäisen turvallisuuden tarpeeni, en tunnista kohtaa jossa tarvitsisin apua, enkä myöskään osaa pyytää apua silloin kun omat taidot ja osaaminen tai jaksaminen eivät riitä. Jatkuva vahvana oleminen aiheuttaa helposti myös sen, että kasvatan muurin itseni ja toisten välille, sillä on pakko pärjätä ja olla vahva. Muuri estää muita näkemästä “heikkouteni”, avun tarpeen ja väsymisen, joten piiloudun sen taakse ja pysyttelen turvassa, jolloin menetän yhteyden tunteen ympärilläni oleviin ihmisiin.

Ellet tunnista oman luonteenpiirteesi vahvuutta, saattaa olla, että löydät itsensä kamppailemasta samojen vaikeuksien kanssa yhä uudestaan. Tällöin saatat kerta toisensa jälkeen pudota siihen samaan kuoppaan, josta olet löytänyt itsesi niin monta kertaa aiemmin.

Jos sen sijaan opit tunnistamaan omat vahvuutesi ja myös säätelemään niiden käyttöä, voi elämä avautua sinulle täysin uusin tavoin. Kenties huomaat kanssakäymisen muiden ihmisten kanssa olevan aiempaa helpompaa ja vaivattomampaa. Opit tuunaamaan työtehtäviäsi niin, että työnteko tuntuu mukavalta ja energisoivalta, jolloin pääset helpommin flow-tilaan ja oikein nautit työnteosta. Keskität aikasi ja energiasi tekemiseen ja tehtäviin, joita voit lähestyä voimaantuneena, omana itsenäsi.

Mikä parasta, kun tulet tietoiseksi omista vahvuuksistasi ja omasta toiminnastasi, opit pikkuhiljaa välttämään vahvuuksien ylikäyttämisen seurauksena syntyviä sudenkuoppia, joihin aiemmin olet saattanut pudota.

Meillä kaikilla on omat vahvuutemme, useitakin, ja niiden tunnistamisessa piilee valtava potentiaali. Kannustan siksi lämpimästi pysähtymään asian äärelle. Voit aloittaa vaikkapa alla olevista kysymyksistä:

  • Mikä on sinun vahvuutesi?
  • Mitä kaikkea hienoja asioita se tuo mukanaan?
  • Mihin vaikeuteen törmäät yhä uudelleen ja uudelleen?
  • Miten tämä vaikuttaa ympäristöösi?

Jos koet omien vahvuuksien tunnistamisen haastavaksi, verkosta löytyy useita ilmaisia vahvuustestejä, joista suosittelen etenkin VIA-luonteenvahvuustestiä sekä Strengthsfinderin High5-testiä.

Tähän väliin kuitenkin varoituksen sana: nämä saattavat muuttaa omaa käsitystä itsestäsi isostikin 🙂

Sukellamme aiheeseen syvemmin myös lokakuun alussa järjestämällämme Yhdeksän tyyliä, 27 vaistomuunnelmaa -enneagrammikurssilla. Kolmen päivän workshop järjestetään Espoon Keilarannassa 2.–4.10.2020 ja paikkoja on vielä muutamille. Jos haluat perehtyä asiaan syvemmin, ilmoittaudu mukaan täältä!

Syysterveisin,

Liisa

Liisa Lehtosalo-Iskanius on Suomen Coaching Instituutin (SCI) perustaja. Hän on kansainvälisesti sertifioitu coach (PCC) ja coaching-taitojen kouluttaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry), työyhteisösovittelija sekä Mindfulness CFM® -ohjaaja. Hän on vuosien ajan ollut mukana mahdollistamassa työyhteisöjen kehittymistä.

“Tule sellaisena kuin olet, lähde sellaisena, kuin haluat olla.” 

Lisää kirjoituksia ja kursseja

Ulla Jones -Global Leadership Profile & Certified Progress Coach

Teetin tiimilleni Global Leadership Profilen keväällä 2020, koska ajattelen, että esihenkilönä toimiminen on asiakaspalveluammatti.

Ainoa tapa oppia ja kehittyä coachina on alkaa coachaamaan. Ironista on, että lopulta opin, etteivät rutiinit auta, vaan coachingissa kaikki perustuu tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn kuulla coachattavaa ja omaa intuitiotaan.

Jaa sivu

Kurssit

Tässä näet kaikki omat ja mahdolliset yhteistökumppaneidemme kurssit.

Omille kursselleimme voit ilmoittautua suoraan tällä lomakkeella.

Kumppanikurssien ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisesta saat klikkaamalla sinua kiinnostavaa kurssia listalta.

Mikä sinua ravitsee vuonna 2021?

Mikä sinua ravitsee vuonna 2021? Itsestään huolehtiminen on paljon muutakin kuin pelkkää ruuan tankkausta, nukkumista...

Avoimet kurssit

Liity postituslistallemme

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kursseista, kirjoituksista ja tapahtumista.

Voit perua tilauksesi koska tahansa.

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje