Piirretty hehkulamppu

Suoritatko elämää? Laskeudu lomalle kesäisen mindfulness-harjoituksen avuin

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Oletko taipuvainen suorittamaan elämää? Arkesi saattaa olla tiukkaan aikataulutettua, jotta saisit maksimoitua päivät, viikot, kuukaudet. On töitä, koulua ja harrastuksia; omat ja kenties puolison ja lasten menemiset. Puhumattakaan perheestä, vanhemmista, kollegoista, ystävistä, sukulaisista ja hyvän päivän tutuista, joita olisi hyvä nähdä aina silloin tällöin. 

Tänä vuonna meidät on pakotettu toimimaan toisin. Karsimaan, hidastamaan ja priorisoimaan, ehkä pysähtymään kokonaan. Tarkastelemaan asioita uusin silmin, ratkaisukeskeisesti. Olemaan kekseliäitä vapaa-aikamme suhteen. 

Osalla meistä arki on ollut todella intensiivistä, perheenjäsenet aamusta iltaan saman katon alla. Osalla taas tekemistä on ollut vähemmän ja aikaa paljon enemmän. 

Kumpikaan näistä (eikä mikään siltä väliltä) tarkoita, että elämä olisi ollut “normaalia” helpompaa – päinvastoin. Monilta 2020 on vaatinut suuriakin ponnisteluja. Tahti on saattanut hidastua ja elämä supistua, mutta haasteet – ne ovat vain muuttaneet muotoaan.

Osa Suomesta on jo loman vietossa. Niille, joilla kesäloma on vasta edessä, saattaa heinäkuun 1. päivä tai viimeistään ensi viikon alku merkitä kesälaitumille siirtymistä. Joillakin saattaa olla edessään ennätyspitkä kesäloma, kun taas joillekin kulunut kevät on ollut yhtä lomautusten aiheuttamaa pakkolomailua. Ilmassa leijuvan epävarmuuden vuoksi se ei välttämättä kuitenkaan ole ollut erityisen rentouttavaa aikaa.

On ne perheelliset, joiden elämä meni mullin mallin yhdistetyn kotikoulun ja -toimiston johdosta, lopputulemana ympärivuorokautiset työpäivät, ja yrittäjät, joille kevät on saattanut olla jopa todella raskas. Ja kaikkea siltä väliltä.

Entinen Työterveyslaitoksen ylilääkäri, neurologi Kiti Müller on todennut Tiedelehdessä (2011), että tiedon käsittelyn kannalta tärkeä aivojen käyttö- eli työmuisti on hyvin herkkä häiriöille. Muistin toimintaa heikentävät helposti niin stressi, univaje kuin liiallinen informaatiokuormakin. Jopa flunssa voi vaikuttaa siihen. Muistin kapasiteetti on kuitenkin rajallinen: se kykenee käsittelemään keskimäärin viittä tai kuutta, parhaimmillaan seitsemää tai kahdeksaa asiaa kerrallaan. 

Tämän valossa on melko selvää, että kulunut kevät on vaatinut veronsa. Mikä ikinä tilanteesi onkaan, poikkeuksellinen alkuvuosi on monessa suhteessa kuormittanut meitä enemmän kuin normaalina vuonna. On täysin luonnollista olla loman tarpeessa. 

Aseta itsesi etusijalle – laskeudu lomalle levollisin mielin 

Elämä on yhtä vuoristorataa. Välillä kuljetaan ylämäkeä, jolloin töitä on tehtävä enemmän, ja välillä taas alamäkeä. Silloin riittää vähempikin. 

Kuten lihas, jota vahvistetaan kuntosalilla tekemällä lihasproteiinejä rikkovia toistoja, jotka palautumisen myötä eheytyvät kasvattaen ja kehittäen lihasvoimaa, on myös mielen annettava palautua, jotta taas jaksaisi. Sama pätee kehoon. Kuluneen kevään jälkeen ei ole ihme, jos väsyttää, ja tunnet, että olet niin loman tarpeessa. Minä ainakin olen. 

Mutta miten siirtyä onnistuneesti lomille kotona vietetyn kevään jälkeen? 

Jos suoritat elämää, saattaa olla, että suoritat myös lomaa

Siirtyminen multitaskaamisesta lomafiilikseen vaatii kaavan rikkomisen. Usein auttaa maiseman vaihdos heti loman aluksi, sillä se rikkoo arjen rutiinit. Monet tykkäävätkin varata lomamatkan heti loman alkuun. Pakataan auto ja lähdetään mökille, mummolaan tai kotimaata kiertämään. Vaihtoehtoja on monia, tänäkin vuonna, lähellä kotia. Siellä tuttu kaava rikkoutuu kun päätät toimia toisin.

Siispä, mitä jos et laittaisikaan herätyskelloa soimaan? Söisit aamiaisen puistossa ja kävisit eri kaupassa? Toimisit toisin. Jo se voi tuoda päivääsi tuulahduksen jotain uutta ja virkistävää. 

Kehotan sinua pohtimaan miltä kaavan rikkominen voisi näyttää sinun kohdallasi. Millainen olisi täydellinen lomapäivä juuri sinulle? Mitä kaipaat juuri nyt? Lepoa tai liikkumista? Inspiroivaa katsottavaa, kuunneltavaa tai lukemista? Tekemistä tai ihan vain olemista? Tai jotain ihan muuta?

Haastan sinut luomaan itsellesi täydellisen lomapäivän, sillä olet sen ansainnut! Rikottua tutut arkirutiinisi sinun on helpompi luoda uudet lomarutiinit, jotka palvelevat palautumistasi eivätkä aiheuta uudenlaista stressiä. Jos lomailisitkin tänä vuonna itseäsi etkä toisia varten, miltä se kuulostaisi?

Laskeudu lomalle levollisin mielin kauniissa järvimaisemissa tekemäni mindfulness-harjoituksen avulla.

Harjoitus auttaa sinua kuulostelemaan, mitä todella tarvitset juuri nyt. Mitä toivoisit enemmän ja toisaalta mitä vähemmän?

Mindfulness-harjoitus: laskeutuminen lomalle (6min)

Sinulle, jolla loma on jo takanapäin tai jolla ei tänä vuonna ole mahdollisuutta pitää perinteistä kesälomaa, toivon, että löydät hetkiä pitkin päivää, viikkoa ja kesää, jolloin voit hieman hellittää ja hengähtää, ehkä päästää kokonaan irti. 

Jos tämä olisikin juuri sinun näköisesi kesä. <3

Aurinkoisia kesäpäiviä sinne, missä ikinä oletkin.

Terkuin,
Liisa

P.S. Huomasitko muuten, että löydymme nykyisin myös Instagramista? Kurkkaa someprofiilimme alta ja lisää meidät seurantaan siellä, missä vietät aikaa, niin saat tiedon tulevista tapahtumista, kursseista ja koulutuksista sekä harjoituksista ja haasteista ensimmäisten joukossa.

Liisa Lehtosalo-Iskanius on Suomen Coaching Instituutin (SCI) perustaja. Hän on kansainvälisesti sertifioitu coach (PCC) ja coaching-taitojen kouluttaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry), työyhteisösovittelija sekä Mindfulness CFM® -ohjaaja. Hän on vuosien ajan ollut mukana mahdollistamassa työyhteisöjen kehittymistä.

“Tule sellaisena kuin olet, lähde sellaisena, kuin haluat olla.” 

Lisää kirjoituksia ja kursseja

Ulla Jones -Global Leadership Profile & Certified Progress Coach

Teetin tiimilleni Global Leadership Profilen keväällä 2020, koska ajattelen, että esihenkilönä toimiminen on asiakaspalveluammatti.

Ainoa tapa oppia ja kehittyä coachina on alkaa coachaamaan. Ironista on, että lopulta opin, etteivät rutiinit auta, vaan coachingissa kaikki perustuu tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn kuulla coachattavaa ja omaa intuitiotaan.

Jaa sivu

Kurssit

Tässä näet kaikki omat ja mahdolliset yhteistökumppaneidemme kurssit.

Omille kursselleimme voit ilmoittautua suoraan tällä lomakkeella.

Kumppanikurssien ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisesta saat klikkaamalla sinua kiinnostavaa kurssia listalta.

Avoimet kurssit

Liity postituslistallemme

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kursseista, kirjoituksista ja tapahtumista.

Voit perua tilauksesi koska tahansa.

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje