Höyryävä teekuppi
Piirretty hehkulamppu

Maailma muuttui kertaheitolla – Mitä sinulle kuuluu?

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Elämme epävarmoja aikoja. Koronavirus on kääntänyt yhteiskuntamme päälaelleen ja uskaltaisin väittää, että sen vaikutukset eivät ole jääneet keneltäkään huomaamatta. 

Uutiset täyttyvät hetki hetkeltä päivittyvistä luvuista viestien menehtyneiden ja tartunnan saaneiden määrästä Suomessa, Euroopassa ja maailmalla, elämäämme rajoittavista suosituksista ja säännöistä, sekä koulujen, julkisten tilojen ja jopa maiden välisten rajojen sulkemisesta. Pörssikurssit ovat laskussa ja pk-yrittäjät hädässä. Tulevaisuus näyttää synkältä. 

Maailmanlaajuisen seisauksen edessä on inhimillistä päätyä pelon valtaan. 

Tietoisuus omista tunteista ja ajatuksista vaatii hidastamista

Heräsin pohtimaan asiaa alkuviikosta tyhjyyttään ammottavien vessapaperihyllyjen edessä. Mistä kumpuaa tarpeemme ostaa vessapaperia niin, että se loppuu kauppojen hyllyiltä? Siitäkin huolimatta että meille kerrotaan, että sitä on ja tulee riittämään meille kaikille, hamstraamme sitä kotiin pakettikaupalla. Miksi?

Toimimmeko autopilotilla? Reaktiivisesti, massan mukana; sivuuttaen, jos lainkaan huomioiden, omat tarpeemme ja sen, mitä sisimmässämme kaipaamme juuri nyt? 

“Koska muutkin ostavat, minunkin on ostettava. Muuten saatan jäädä ilman!”

Saatamme etsiä vastauksia itsemme ulkopuolelta: lähipiiristä, töistä, uutisista ja jopa somesta. Koska muutkin ovat paniikin vallassa, ajaudumme siihen itsekin. Omien tunteiden ja oman päätäntäkyvyn ulkoistaminen muille on kuitenkin vaarallista, sillä kukaan, paitsi sinä, ei voi tietää mitä sinä juuri nyt eniten tarvitset. 

Sen sijaan, että ulkoistat oman ajattelusi ja juokset kauppaan ostamaan vessapaperia, mitä jos pysähtyisitkin hetkeksi ja kysyisit itseltäsi: 

Mitä sinulle kuuluu? Miten elämäsi on muuttunut viimeisen viikon aikana? Miltä sinusta tuntuu?

Pelon vallassa on vaikea ajatella selkeästi. Omien tunteiden tunnistaminen ja omasta toiminnasta tietoiseksi tuleminen edellyttää hiljentymistä itsensä äärelle. Pysähtymistä.

Saatamme uskoa tietävämme mitä toinen tuntee tai ajattelee, mutta se on mahdotonta. Sinä et voi tietää miltä minusta tuntuu kysymättä minulta asiasta, aivan kuten en minäkään voi tietää miltä sinusta tuntuu ellet ole valmis kertomaan sitä minulle.

Jos et itsekään tiedä, nyt on hyvä hetki pysähtyä.

Tunnistatko juurisyyn toimintasi taustalla? 

Itseeni tilanne vaikuttaa monella tapaa. Yrittäjänä olen joutunut siirtämään valmennuksia ja koulutuksia verkkoon tai myöhemmälle keväälle ja jopa syksyyn. Yksilönä minulla on huoli lähimmäisteni terveydestä. Lisäksi minua harmittaa se, että autonomiaani puututaan. En saa liikkua vapaasti missä haluan, vaan joudun välttämään oleskelua julkisilla paikoilla ja mahdollisuuksien mukaan pysyttelemään kotona. 

Koronavirus vaikuttaa vapauteeni, ihan niin kuin kaikkien muidenkin. Itsetuntemuksen ja mindfulnessin, eli tietoisen läsnäolon, avulla olen kuitenkin vuosien varrella oppinut tunnistamaan niin sanotut triggerini. Ymmärrän, mistä harmitukseni kumpuaa: haluan autonomiaa. Siksi pystyn nykyisin toimimaan ymmärryksestä käsin sen sijaan, että tunnen tarvetta boikotoida sääntöjä tai toimia toisin.

Tunnistan oman keskeneräisyyteni ja epätäydellisyyteni tässä keskeneräisessä ja epätäydellisessä, tällä hetkellä jopa kaoottisessa, maailmassa. Voin nöyrästi keskittyä auttamaan muita tekemällä sen, minkä pystyn, sillä hyväksyn, että tilanne on mikä on. En koe tarvetta yrittää hallita sitä. Olen oppinut joustamaan.

Tanskalaisen filosofi Sören Kirkegaard (1813–1855) sanoin:

”Aito auttamishalu alkaa nöyryydellä sen edessä, jota haluan auttaa ja tällöin minun täytyy ymmärtää, että auttaminen ei ole sitä, että haluaa hallita, vaan sitä että haluaa palvella. Ellen tähän pysty, niin en myöskään voi auttaa toisia.”

Nyt, jos koskaan, on aika palvella. Meidät on ohjattu hidastamaan ja hiljentymään itsemme äärelle, eikä syyttä. Oli roolisi mikä hyvänsä – johtaja, opettaja, ystävä, puoliso tai tiiminvetäjä – tärkein tehtäväsi on auttaa ympärilläsi olevia ihmisiä löytämään rauha ja luottamus tulevaan. 

Vain tällä tavalla voimme toimia tietoisesti itsemme ja toistemme parhaaksi.

Siitä puheenollen: mitä sinulle kuuluu?

Pidetäänhän huolta toinen toisistamme!

Lämpimin terveisin,
Liisa

Verkostoidu kanssani LinkedInissä!

 ”Tule sellaisena kuin olet, lähde sellaisena, kuin haluat olla.”

Oletko pk-yrittäjä? Haluamme auttaa!

Yrittäjien maailma on hetkessä muuttunut. Olemme toimineet pitkään yrittäjinä ja tunnemme ne haasteet, joita yrittäjä kohtaa normaalissa arjessa ja varsinkin vaikeina aikoina. Kun liiketoiminnan edellytykset häviävät alta ja kassavirta hiipuu, eteen tulee oma jaksaminen. Miten sinä jaksat?

Jos kaipaat keskustelukumppania, tarjoamme sinulle yhden coaching-session (60 min) veloituksetta maaliskuun ajan. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Liisa Lehtosalo-Iskanius on Suomen Coaching Instituutin (SCI) perustaja. Hän on kansainvälisesti sertifioitu coach (PCC) ja coaching-taitojen kouluttaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry), työyhteisösovittelija sekä Mindfulness CFM® -ohjaaja. Hän on vuosien ajan ollut mukana mahdollistamassa työyhteisöjen kehittymistä.

Lisää kirjoituksia ja kursseja

Ulla Jones -Global Leadership Profile & Certified Progress Coach

Teetin tiimilleni Global Leadership Profilen keväällä 2020, koska ajattelen, että esihenkilönä toimiminen on asiakaspalveluammatti.

Ainoa tapa oppia ja kehittyä coachina on alkaa coachaamaan. Ironista on, että lopulta opin, etteivät rutiinit auta, vaan coachingissa kaikki perustuu tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn kuulla coachattavaa ja omaa intuitiotaan.

Jaa sivu

Kurssit

Tässä näet kaikki omat ja mahdolliset yhteistökumppaneidemme kurssit.

Omille kursselleimme voit ilmoittautua suoraan tällä lomakkeella.

Kumppanikurssien ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisesta saat klikkaamalla sinua kiinnostavaa kurssia listalta.

Avoimet kurssit

Liity postituslistallemme

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kursseista, kirjoituksista ja tapahtumista.

Voit perua tilauksesi koska tahansa.

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje