Piirretty hehkulamppu

Mikä sinua ravitsee vuonna 2021?

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Mitä sinulle tarkoittaa itsestäsi huolehtiminen? Miten ravitset itseäsi?

Helposti ajattelemme, että itsestään huolehtiminen on ruuan tankkausta, nukkumista ja treenaamista. Toki se on näitä, mutta myös paljon muuta. Millaisella ravinnolla sinä ravitset itseäsi ja mitä tuo ravinto on laajassa merkityksessä sekä keholle että mielelle?

Aloitetaan näistä meille kaikille niin itsestään selvistä asioista.

Syöminen ei ole pelkkää tankkausta, vaan myös pysähtymistä ruuan äärelle. Tietoista ruuan valitsemista ja sen nauttimista itselle sopivissa määrin. Syötkö esimerkiksi jotakin ruokaa sen vuoksi, että se on nyt ”muodissa”, tai otat lisää kun muutkin ottavat tai valitset jotakin ulkoa tulevan paineen takia? Syötkö keskittyen lehteen, puhelimeen tai padiin, toisiin ihmisiin vai siihen mitä ja miten syöt?

Myös unen tarve on yksilöllistä. Toiset tarvitsevat sitä enemmän ja toiset vähemmän. Jos olet oikein rehellinen itsellesi, niin nukutko riittävästi? Useamman kerran olen kuullut mindfulness-päivän jälkeen jonkun osallistujista sanoneen, että ”en ole tajunnutkaan kuinka väsynyt olen”. Väsymys tulee helposti näkyväksi, kun pysähdymme.

Entä oletko koskaan miettinyt, kuinka suuri kilpailu yhteiskunnassamme on meneillään siitä, kuka treenaa eniten tai koviten? Venyttely ja kehonhuolto ovat vain välttämätön paha.

Mikä on sinun lempilajisi? Varaatko siihen itsellesi riittävän ajan? Entä miten huolehdit palautumisesta? Venytteletkö lihaksesi ”oikeaan mittaan” niin, että ne tukevat myös oikeaa asentoa liikunnassa? Onko liikunta sinulle nautinnollista vai suorittamista? 

On mahtavaa, että ihmiset ovat ruvenneet enemmän työmatkapyöräilemään, mutta… aamuisin ja työpäivän päätteeksi ohikiitävät pyöräilijät eivät useinkaan näytä nauttivan liikunnastaan. Hampaat irvessä halutaan tehdä ennätyksiä, kävelijät ja kanssapyöräilijät ovat tiellä… Joskus huomaa, että laturaivo on siirtynyt kävely- ja pyörätieyhdistelmiin.

Sitten tullaan siihen, mitä ei välttämättä mielletä ravinnoksi ylipäätään. Mitä korvasi kuulevat ja mitä annat niiden kuulla? Musiikkia, meteliä, riitelyä, pahan puhumista toisen selän takana, uutisia, radio-ohjelmia? Edistävätkö ne hyvinvointiasi vai saavatko ne sinut hermostuneeksi ja pelokkaaksi?

Entä mitä syötät itsellesi silmiesi kautta? Millaista on itse valitsemasi informaatio ja millaista toisaalta se, johon et voi itse vaikuttaa? Televisio, lehdet, kirjat, Internet, ympäristö… Käsi sydämellä – mikä on tunnetilasi kun olet katsonut lempisarjaasi, jonkin leffan tai uutiset? Ravitsevatko ne sinua?

Myös sen tunnistaminen, kuinka paljon tarvitset omaa aikaa, aikaa toisen kanssa tai yhdessäoloa suuremmalla porukalla, on hyvä huomata. Mikä ravitsee sinua? Missä menee raja liian ja liian vähän välillä?

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä: miten sanot EI kaikelle sille, mikä ei ravitse sinua tai tuota sinulle hyvää oloa? Miten onnistut asettamaan omat rajasi, kun ulkoapäin tulee painetta toimia toisin? 

Kaikki lähtee itsetuntemuksesta. Ensin täytyy tulla tietoiseksi siitä, mitä oikeasti haluamme ja tarvitsemme – vasta sitten voimme toimia sen mukaisesta ja valita itsemme. 

Kun opimme sanomaan toisille EI, opimme sanomaan KYLLÄ itsellemme ja omille tarpeillemme. Suurin lahja, jonka voit rakkaillesi antaa, on se, että huolehdit itsestäsi. Asetat omat tarpeesi etusijalle. Silloin olet parhaimmillasi myös muille. 

”Happinaamari ensin omille kasvoille,” kuten lentokoneessa ohjeistetaan. Anna siis harjoittelulle aikaa.

Jos kaipaat tähän valmentajan apua ja tukea, olen mielelläni avuksi. Tarjoamme coachingia niin yksilöille kuin ryhmille, livenä ja etänä. Ole rohkeasti yhteydessä, niin keskustellaan tarpeistasi tarkemmin!

Talvisin terveisin,
Liisa

Liisa Lehtosalo-Iskanius
perustaja, Suomen Coaching Instituutti SCI
[email protected]
+358 43 8200 251

Liisa Lehtosalo-Iskanius

Liisa Lehtosalo-Iskanius on Suomen Coaching Instituutin (SCI) perustaja. Hän on kansainvälisesti sertifioitu coach (PCC) ja coaching-taitojen kouluttaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry), työyhteisösovittelija sekä Mindfulness CFM® -ohjaaja. Hän on vuosien ajan ollut mukana mahdollistamassa työyhteisöjen kehittymistä.

“Tule sellaisena kuin olet, lähde sellaisena, kuin haluat olla.”

Lisää kirjoituksia ja kursseja

Ulla Jones -Global Leadership Profile & Certified Progress Coach

Teetin tiimilleni Global Leadership Profilen keväällä 2020, koska ajattelen, että esihenkilönä toimiminen on asiakaspalveluammatti.

Ainoa tapa oppia ja kehittyä coachina on alkaa coachaamaan. Ironista on, että lopulta opin, etteivät rutiinit auta, vaan coachingissa kaikki perustuu tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn kuulla coachattavaa ja omaa intuitiotaan.

Jaa sivu

Kurssit

Tässä näet kaikki omat ja mahdolliset yhteistökumppaneidemme kurssit.

Omille kursselleimme voit ilmoittautua suoraan tällä lomakkeella.

Kumppanikurssien ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisesta saat klikkaamalla sinua kiinnostavaa kurssia listalta.

Avoimet kurssit

Liity postituslistallemme

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kursseista, kirjoituksista ja tapahtumista.

Voit perua tilauksesi koska tahansa.

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje