Liisa mietteliäänä pitämässä esitelmää
Piirretty hehkulamppu

Helpota elämääsi ja tunnista oma vuorovaikutustyylisi

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ymmärretäänkö sinut usein väärin – tai ei ollenkaan? Tiedän tunteen.

Muistan elävästi sen kerran, kun mieheni kanssa järjestimme kotonamme isot juhlat. Meillä oli talo täynnä vieraita. Näin olohuoneessa seisoskelevan, noin viiden hengen miesporukan, jolla näytti olevan todella hauskaa. Uteliaisuuteni heräsi, joten suuntasin heidän luokseen. Halusin kuulla, mitä heillä oli meneillään.

Tarkkaa puheenaihetta en muista, mutta ei sillä niin väliä. Miehet jatkoivat jutusteluaan, minä kuunnellen, kunnes mieleeni juolahti eräs asia, jonka halusin mainita. Avasin suuni ja kerroin mielipiteeni.

Yhtäkkiä kaikki menivät hiljaisiksi. Yksi lähti hakemaan lisää juotavaa ja toinen karkasi keittiöön. Kolmas käänsi katseen kenkiinsä. Kukaan ei sanonut sanaakaan.

Mitä tapahtui? Sanoinko jotain väärin?

En ymmärtänyt alkuunkaan, mistä oli kyse.

Meni kuukausia, kunnes tajusin, mitä oli tapahtunut. Siinä, missä olin omasta mielestäni ystävälliseen äänensävyyn viestinyt että ”hei, mä oon tätä mieltä, mitä mieltä te muut olette?”, ulosantini tuona iltana oli ollut jotain ihan muuta. Olin ilmaissut mielipiteeni muille ikään kuin universaalina totuutena, ainoana oikeana vastauksena.

Olin todella hämmentynyt. Olin halunnut liittyä hyväntuuliseen seuraan, mutta sen sijaan olinkin karkottanut kaikki tiehensä. Tiedostamattani kommenttini oli välittynyt heille jonkinlaisena kaiken kattavana totuutena.

Vuorovaikutustaidot olennaisia arjessa ja juhlassa, töissä ja vapaa-ajalla

Vuorovaikutustilanteita on monenlaisia, ja kohtaamme niitä päivittäin. Halusitpa tai et, joudut tekemisiin muiden ihmisten kanssa missä ikinä liikut: työpaikalla ja opintojen parissa, parisuhteessa, harrastuksissa ja ystävien kesken. Kohtaat ihmisiä kadulla, kirjastossa ja kaupan kassalla, puhumattakaan kaikesta siitä vuorovaikutuksesta, mikä tänä päivänä tapahtuu verkon välityksellä.

Myös sähköpostitse ja puhelimitse käytävät keskustelut ovat vuorovaikutusta. Verrattuna kasvotusten käytäviin keskusteluihin, näissä syntyy jopa haastavampia tilanteita siksi, ettei niissä välity ilmeet, asennot tai äänen paino.

Meillä kaikilla on oma tyylimme vuorovaikuttaa. Tiedät varmasti tunteen, kun jonkun kanssa tulee toimeen kuin olisi tunnettu aina, kun taas toisen kanssa yhteistä säveltä ei tahdo löytyä alkuunkaan.

Luonteeltaan rauhallinen ja harkitsevainen ihminen voi kokea energisen ja nopeatempoisen, monta rautaa tulessa omaavan henkilön suorastaan stressaavaksi, kun taas nopeatempoinen henkilö ei ehkä ymmärrä alkuunkaan, miten hidastempoinen henkilö ei innostu laisinkaan – tai ainakaan se ei näy päälle päin toisen ymmärtämällä tavalla.

Oli toisen tapa reagoida sitten samanlainen tai erilainen, kumpuaa se hänen luonteelleensa ominaisesta, pohjalla olevasta motiivista. Voidakseen tehdä sujuvaa yhteistyötä esimerkiksi työpaikalla, näiden kahden olisi suotavaa ymmärtää paitsi omaa, myös toisen motiivia ja tapaa vuorovaikuttaa.

Yleisimmät kompastuskivet, joita vuorovaikutustilanteissa saattaa syntyä

Useammin haasteita ilmenee ihmissuhteissa, kuten työpaikalla tai kotona. Saatamme esimerkiksi yrittää tarjota omaa vuorovaikutustyyliämme myös muille, ja ihmettelemme, kun ei toinen ymmärrä.

Eikö viestini ollutkaan selkeä?

Toisaalta voi olla, että olemme niin sidottuja omiin, vuosien varrella opittuihin, usein alitajuisiin toimintamalleihimme, että emme anna itsellemme lupaa olla aidosti oma itsemme. Yhdellä saattaa olla melkeinpä pakonomainen tarve auttaa muita siinä missä toinen tekee kaikkensa ylläpitääkseen rauhaa ja harmoniaa, kun taas kolmannen on pakko olla vahva ja hallita tilanteita. Olemme selviytymiskeinojemme vankeja, mikä heijastuu myös kanssakäymiseen toisten ihmisten kanssa.

Sama pätee silloin, kun emme huolehdi itsestämme. Arjen kiireet vievät mukanaan, jolloin uni ja liikunta voivat jäädä vähiin ja tulee syötyä mitä sattuu. Voi myös olla, että emme ole saaneet riittävästi omaa aikaa tai aikaa toisen kanssa; kokeneet olevamme osa itsellemme tärkeää porukkaa. Emme aina tiedosta sitä, mitä tarvitsemme voidaksemme hyvin. Stressi saattaa viedä vallan, jolloin olemme alttiimpia päätymään vuoristorataa kulkevien tunteiden valtaan, mikä vuorostaan heijastuu kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa.

Jos vielä kaiken lisäksi olemme tottuneita ylläpitämään jonkinlaista (usein hyvin käyttäytyvää) roolia esimerkiksi työpaikalla tai tuttavien keskuudessa, on ainekset kasassa jopa burnoutiin tai uupumukseen, sillä ristiriita roolin ja oman todellisen minän välillä on niin suuri.

Löydä uusia ulottuvuuksia ihmiskohtaamisiin enneagrammin avulla

Kesti aikansa, ennen kuin tulin tietoiseksi omasta vuorovaikutustyylistäni. Oivalsin kuitenkin nopeasti, että tyylilleni tyypillistä on innostua minulle tärkeistä asioista niin, että sanat ihan ryöppyävät suustani. Joskus jopa todella tökerösti.

Näin kävi myös tämän tekstin alussa mainitsemissani juhlissa. Vielä tänäkin päivänä havahdun aika ajoin siihen, miten napakasti voin ilmaista oman mielipiteeni, vaikka se ei suinkaan ole tarkoitukseni – kunhan innostun.

Enneagrammin ja mindfulnessin avulla olen kuitenkin oppinut saamaan itseni siitä kiinni yhä nopeammin. Tällöin kiirehdin lisäämään muutoin töksäytykseksi tulkittavan kommenttini perään ystävällisen hymyn ja lisäkysymyksen: ”…vai mitä te olette mieltä?

Lämpimin terveisin,
Liisa

”Tule sellaisena kuin olet, lähde sellaisena, kuin haluat olla.”

Verkostoidu kanssani LinkedInissä!

Tunnistatko itsesi tekstistä? Koetko tulevasi helposti väärin ymmärretyksi? Opi ymmärtämään itseäsi paremmin enneagrammin avulla!

Järjestämme 2.–4.10.2020 syventävän kurssin Yhdeksän tyyliä – 27 vaistomuunnelmaa. Enneagrammiin pohjautuva kurssi on sinulle, joka haluat oppia ymmärtämään itseäsi ja muita paremmin. Enneagrammi on työkalu, joka on tarkoitettu helpottamaan itsetuntemuksen matkaa, lisäämään kykyä johtaa itseään ja parantamaan vuorovaikutustaitoja. Lue lisää täältä.

Liisa Lehtosalo-Iskanius on Suomen Coaching Instituutin (SCI) perustaja. Hän on kansainvälisesti sertifioitu coach (PCC) ja coaching-taitojen kouluttaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry), työyhteisösovittelija sekä Mindfulness CFM® -ohjaaja. Hän on vuosien ajan ollut mukana mahdollistamassa työyhteisöjen kehittymistä.

Lisää kirjoituksia ja kursseja

Ulla Jones -Global Leadership Profile & Certified Progress Coach

Teetin tiimilleni Global Leadership Profilen keväällä 2020, koska ajattelen, että esihenkilönä toimiminen on asiakaspalveluammatti.

Ainoa tapa oppia ja kehittyä coachina on alkaa coachaamaan. Ironista on, että lopulta opin, etteivät rutiinit auta, vaan coachingissa kaikki perustuu tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn kuulla coachattavaa ja omaa intuitiotaan.

Jaa sivu

Kurssit

Tässä näet kaikki omat ja mahdolliset yhteistökumppaneidemme kurssit.

Omille kursselleimme voit ilmoittautua suoraan tällä lomakkeella.

Kumppanikurssien ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisesta saat klikkaamalla sinua kiinnostavaa kurssia listalta.

Avoimet kurssit

Liity postituslistallemme

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kursseista, kirjoituksista ja tapahtumista.

Voit perua tilauksesi koska tahansa.

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje