Keltainen kukka vaaleanpunaisen seinän edessä.
Piirretty hehkulamppu

Viittä vaille Certified Progress Coach® – mitä jäi käteen ja miksi suosittelisin koulutusta ihan jokaiselle?

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Viittä vaille valmis. Nämä sanat pompsahtivat mieleeni toukokuisena iltapäivänä Certified Progress Coach® -koulutuksen tultua päätökseen. Viittä vaille valmis – ja samanaikaisesti matka on vasta alkamassa. Matka coachiksi ja valmentavaksi johtajaksi. 

On tullut aika viedä opit käytäntöön elämän eri osa-alueilla. Siihen kiteytyykin yksi koulutuksen suurimmista oivalluksista: elämän eri osa-alueet. Työ ja vapaa-aika. Perhe, ystävät ja läheiset. Kollegat, tiimiläiset ja esimiehet. Naapurit ja kaupan kassa, kanssamatkaajat liikenteessä. 

Työkalupakkini on toki laajentunut lukuisilla tekniikoilla, tehtävillä ja harjoitteilla, joita hyödyntää coachatessa. Matka käydään kuitenkin ennen kaikkea ihmisenä – niin coachiksi kuin johtajaksi ja ihmiseksi, joka elää itsensä näköistä elämää.

Matka ihmisyyden äärelle 

Koulutuksen antia on mahdoton kiteyttää kolmeen kohtaan. Alla kuitenkin parhaani mukaan kokoamani kolme syytä, miksi suosittelisin koulutusta ihan jokaiselle, työnkuvaan katsomatta. 

1. Uskalla panostaa itseesi – se maksaa itsensä taatusti takaisin

Jos pyytäisin sinua nimeämään viisi sinulle tärkeää henkilöä, mitä vastaisit? 

Keitä kaikkia listaltasi löytyisi ennen sinua itseäsi? Harvalla meistä käy mielessäkään, että listalle – saati sitten ensimmäiseksi – voisi laittaa oman nimensä. Ja silti se, miten huolehdimme itsestämme, on mitä oleellisin asia oman ja sitä kautta muidenkin hyvinvoinnin kannalta. Kliseistä, mutta totta.

Certified Progress Coach® -koulutus on ollut ennen kaikkea matka itseen ja ihmisyyden äärelle. Koulutuksen taustalla on ajatus siitä, että me kaikki olemme ihmisiä, tasavertaisia tallaajia täällä maan päällä, olimme sitten johtajia, esihenkilöitä tai tiimiläisiä. Mukanamme kulkee oma elämäntarinamme ja kaikki se mitä polkumme varrelle on osunut, hyvässä ja pahassa. Suuri osa tästä on tiedostamatonta. 

Voidaksemme muuttaa asioita – haitallisia kaavoja ja toimintamalleja, jotka eivät enää palvele meitä – meidän on kuitenkin ensin tultava niistä tietoiseksi. Tietoiseksi tuleminen edellyttää tilan tekemistä: aikaa pysähtyä itsensä äärelle, pohtia ja reflektoida. Arjen rumbassa saattaa olla vaikeaa huomata, mitä pinnan alla tapahtuu. Pyörää on vaikea pysäyttää omin avuin, jolloin elämä etenee samaa rataa.

Itsensä johtamisen taitoja vaaditaan meiltä kaikilta nykyaikana, niin töissä kuin vapaa-ajalla. Ollakseen kestävällä pohjalla, menestyksekäs itsensä johtaminen edellyttää itsetuntemusta ja oman motivaation tunnistamista. Mikä motivoi sinua toimimaan niin kuin toimit, syvällä sisimmässäsi? Muiden johtaminen taas edellyttää menestyksekästä itsensä johtamista, sillä jos emme osaa johtaa itseämme, miten ihmeessä osaisimme johtaa muita?

Certified Progress Coach® -koulutus on tarjonnut puitteet vauhdin hidastamiselle sekä pysähtymiselle itseni ääreen, ja sen myötä opeille ja oivalluksille, joille ei mitä todennäköisimmin muuten olisi ollut sijaa. Jos uskallat ottaa aikaa itsellesi ja omalle hyvinvoinnillesi, muutokselle, väitän, että se maksaa itsensä taatusti takaisin.

2. Itsetuntemuksesta ja moninaisuuden ymmärtämisestä hyötyy koko työyhteisö

Coaching on ennen kaikkea asenne. Se, miten tunnet ja ymmärrät itseäsi, määrittää sen, miten pystyt kohtaamaan toisen. Mitä syvemmälle olet sukeltanut itseesi, sen paremmin pystyt kohtaamaan toisen, sillä kosketuspintasi laajenee. On helpompi ymmärtää ja olla läsnä toiselle.

Vaikka Certified Progress Coach® -koulutus lähtökohtaisesti keskittyykin organisaatiokontekstiin, on sen opit ja oivallukset sovellettavissa elämän joka osa-alueella. Kaikkialla, missä olemme tekemisissä ihmisten kanssa. 

Jos jotain olen kuluneena keväänä oppinut ja todella sisäistänyt niin sen, miten erilaisia me kaikki olemme ja kuinka kahdella henkilöllä, jotka näyttävät käyttäytyvän samalla tavalla, voi olla täysin eri motivaatio käytöksensä taustalla. En enää oleta kaikkien toimivan tai pikemminkin tuntevan (lue oivalluksestani täältä!) samoin kuin minä itse. 

On ollut ilo huomata, kuinka coachaavat kysymykset ovat kuin huomaamatta eksyneet keskusteluihin myös ystävien ja läheisten kanssa. Riippumatta siitä, kenen kanssa puhun, olen tietoisempi omasta agendastani: kuuntelen, kuulen ja olen läsnä, arvottamatta tai tuomitsematta toista puheidensa perusteella. Tai no, ainakin yritän olla; välillä siinä onnistuen, välillä taas onnistumatta.

Mikään ei ole sitä, miltä se näyttää. Vaikka kuinka luulemme tietävämme mitä muut ajattelevat tai tuntevat, niin harvemmin tiedämme.

Paljon puhutaan siitä, kuinka robotit korvaavat työpaikkoja yhä useammalla alalla. Kuten olemme kuluneen vuoden aikana oppineet, inhimilliset kohtaamiset ovat kuitenkin korvaamattoman tärkeitä. Tunneälyä ja hyviä vuorovaikutustaitoja arvostetaan enemmän kuin koskaan, ja syystä.

Certified Progress Coach® -koulutus on tarjonnut erinomaiset puitteet näiden työstämiselle. On ollut etuoikeus saada syventyä näiden teemojen äärelle ympäristössä, jossa kukaan ei keskeytä – ei yli äyräiden pursuava sähköpostilaatikko, ei mielipidettä kaipaava työkaveri eikä hihasta vetävä lapsi. 

3. Aika on rajallinen resurssi – jos ei nyt, niin milloin? 

Joku viisas on joskus sanonut, että tärkein resurssimme on aika. Nykypäivänä ajan ottaminen itselle on tehty todella vaikeaksi. Aina odottaa joku tai jokin jossain; pitäisi olla jatkuvasti tavoitettavissa. 

Törmäsin taannoin kirjoitukseen, jossa pohdittiin sitä, miten meditaatioharjoituksen saisi pysyvästi osaksi omaa arkea jatkuvan jojoilun sijaan. Meditaatiosovellus Headspacen perustaja Andy Puddicombe kehotti lähestymään 5 minuutin meditaatioharjoitusta hengähdystaukona arjessa. Jos viiden minuutin ajan sinun ei tarvitsisikaan yhtikäs mitään, vaan saisit olla vain, eikö se houkuttaisi?

Jos tämä viisiminuuttinen vieläpä kaiken lisäksi rauhoittaa mieltäsi, laskee stressitasoja, laajentaa ajattelukykyäsi ja luovuutta sekä ylipäätään parantaa olotilaasi, sanoisitko ei?

Omasta puolestani voin sanoa, että todellakin haluan tuon viisiminuuttisen päivääni. Todellakin haluan elää mahdollisimman rikasta ja runsasta, hyvää elämää. Haluan olla parempi johtaja, niin itselleni kuin muille. 

Ainoa hetki mikä meillä on, on tässä ja nyt. Mihin aikamme käytämme, se on meidän valintamme.  

Certified Progress Coach® -koulutus ei ole vain investointi coachingiin ja valmentavaan johtajuuteen, vaan parempaan elämään. Työnkuvaan katsomatta voin sydämeni pohjasta suositella sitä ihan jokaiselle.

Kuten Liisa, kouluttajamme, usein totesi Anthony de Melloa siteeraten:

”Mikään ei ole muuttunut paitsi asenteeni. Kaikki on siis muuttunut.”

***

Teksti: Anna Wallin

Kiitos, kun olet ollut mukana matkallani coachiksi! Tämä on viimeinen osa viidestä, jossa reflektoin Certified Progress Coach® -koulutuksen antia, oppeja ja oivalluksia matkalla coachiksi ja valmentavaksi johtajaksi. Linkit aiempiin kirjoituksiin löydät alta. 

Osa 1: Oletko oma paras ystäväsi? Ensimmäisiä mietteitä coachauksesta ja Certified Progress Coach® -koulutuksesta, osa 1

Osa 2: Itsetuntemus on valttia, erityisesti muutoksen keskellä – pohdintaa Certified Progress Coach® -koulutuksesta, osa 2

Osa 3: Kuuntelen, mutta kuulenko? Hyväksyvä tietoinen läsnäolo vuorovaikutuksessa

Osa 4: Millaista tarinaa kerrot itsestäsi ja miksi sillä on väliä myös organisaatiolle – ajatuksia Certified Progress Coach® -koulutuksesta, osa 4

Seuraava Certified Progress Coach® –koulutus alkaa elokuussa 2021. Lue lisää ja varaa paikkasi täältä!

Pohditko mukaan lähtemistä, mutta et ole vielä ihan varma? Vastailen mieluusti kysymyksiin. Löydät minut mm. LinkedInistä

Lisää kirjoituksia ja kursseja

Ulla Jones -Global Leadership Profile & Certified Progress Coach

Teetin tiimilleni Global Leadership Profilen keväällä 2020, koska ajattelen, että esihenkilönä toimiminen on asiakaspalveluammatti.

Ainoa tapa oppia ja kehittyä coachina on alkaa coachaamaan. Ironista on, että lopulta opin, etteivät rutiinit auta, vaan coachingissa kaikki perustuu tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn kuulla coachattavaa ja omaa intuitiotaan.

Jaa sivu

Kurssit

Tässä näet kaikki omat ja mahdolliset yhteistökumppaneidemme kurssit.

Omille kursselleimme voit ilmoittautua suoraan tällä lomakkeella.

Kumppanikurssien ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisesta saat klikkaamalla sinua kiinnostavaa kurssia listalta.

Certified Progress Coach®

Kasvuohjelma johtajille ja vaikuttajille (Leader).

Coaching

Yksilöille, työyhteisöille ja ammattivalmentajille.

Enneagrammi ja itsetuntemus

Opi tuntemaan itsesi syvemmin ja ymmärtämään muita paremmin, niin töissä kuin kotonakin.

Global Leadership Profile

Global Leadership Profile on työkalu, joka auttaa määrittämään johtajuuden nykytilan työyhteisössänne.

Liisa piirtämässä kaaviota liitutaululle.

Kurssit

Kaikki kurssit ja koulutukset ovat saatavilla räätälöityinä yrityksille ja organisaatioille.

Mindfulness Based Stress Reduction

Mindfulness ja itsetuntemus

Mindfulness, eli tietoinen hyväksyvä läsnäolo, voi auttaa sinua parantamaan elämänlaatuasi.

Kuva Hannu Liisa Lehtosalo-Iskaniuksesta

Ratkaisukeskeinen työnohjaus

Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua työhön ja sen rajojen tunnistamiseen.

Kuva pelastusrenkaasta kivimuurilla

Työyhteisösovittelu

Ollaanko työyhteisössänne konfliktin äärellä? Ovatko tiimiläistesi suhteet tulehtuneet? Ota avuksi työyhteisösovittelija!

Workshopit eli työpajat

Työpaja tarjoaa tilan yhdessä tekemiselle ja oppimiselle sekä tiedon jakamiselle.

Mikä sinua ravitsee vuonna 2021?

Mikä sinua ravitsee vuonna 2021? Itsestään huolehtiminen on paljon muutakin kuin pelkkää ruuan tankkausta, nukkumista...

Avoimet kurssit

Liity postituslistallemme

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kursseista, kirjoituksista ja tapahtumista.

Voit perua tilauksesi koska tahansa.

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje