Piirretty hehkulamppu

Itsetuntemus on valttia, erityisesti muutoksen keskellä – pohdintaa Certified Progress Coach® -koulutuksesta, osa 2

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

“Onko ensisijainen tapasi lähestyä asioita tunteella vai asiakeskeisesti?”

Tällä kysymyksellä alkoi Certified Progress Coach® -koulutuksen toinen lähipäiväjakso. Oli kaunis, kirpsakka sydäntalven päivä. Aurinko paistoi ja saavuin paikalle hieman väsyneenä, mutta uteliaana tulevasta. Lähipäivien aiheena olisi ihminen muutoksessa sekä sen esteet ja nosteet. 

Ihmisen käyttäytymistä ohjaavat monet erilaiset voimat: muun muassa temperamentti, kasvatus, kulttuuri, arvot, elämänkatsomus, uskomukset ja mielen mallit. Käytökseltään samankaltaiset ihmiset voivat erota toisistaan isostikin motivaatiota tarkastellessa. Tähän perustuu yhdeksään eri persoonallisuustyyliin ja kolmeen vaistomuunnelmaan pureutuva enneagrammi, jota tällä kertaa käsittelimme yksilön ja organisaation näkökulmasta. 

Mikä motivoi yksilöä toimimaan niin kuin hän toimii? Miten johtaa joukkoa erilaisia yksilöitä organisaatiossa jatkuvan muutoksen (lue: normaalin arjen) keskellä? 

Muun muassa näihin oli tarkoitus perehtyä tulevien koulutuspäivien aikana.

Tunteiden vietävissä oomme kaikki – vaiko sittenkään?

Noin viikon verran olen nyt tarkastellut maailmaa enneagrammin lävitse. Näen ympärilläni vitosia, kaseja, kutosia, nelosia, kakkosia – vaikka kyllä, tiedän, ettei kukaan meistä ole pelkkä numero. Ja silti siinä, missä yksi tuntee, toinen ajattelee ja kolmas kokee. Olemme hyvinkin erilaisia.

Enneagrammin yhdeksän eri perustyyliä jakautuvat tunne-, ajatus- ja kehokeskuksiin. Kunkin keskuksen piiriin kuuluvilla tyyleillä on oma ydinpelkonsa, joka ikään kuin varjostaa tyylejä. Tunnekeskuksessa kaiken takaa löytyvä tunne on häpeä, ajatuskeskuksessa pelko ja kehokeskuksessa viha.

Ei kestänyt kauaakaan tajuta, että minähän tunnen

“Minusta tuntuu, että…” 
“Jotenkin tuntuu, että…”
“Hmm. No jotenkin tuntuu, että…”

Kuinka paljon voi ihminen tuntea?

Ai, eikö me muka kaikki tunneta…?

Jos ei, niin mikä on muiden tapansa lähestyä maailmaa ja miten se näyttäytyy eri konteksteissa? 

Muutos ja kehitys on väistämätöntä, puskemattakin

Tutussa kuvassa paperille on piirretty ympyrä, jonka sisään on rustattu sanat “COMFORT ZONE”. Jossain kaukana kehän ulkopuolella on pienen pieni pallura, johon osoittaa nuoli otsikolla “WHERE THE MAGIC HAPPENS”.

Taika, kasvu, kehitys. Eteneminen. Oman potentiaalin valjastaminen käyttöön.

Jotta tänä päivänä pysyisimme menossa mukana, on pakko tavoitella tuota kaukana horisontissa siintävää palluraa. 

Puskemme ja suoritamme, tavoittelemme kasvua ja kehitystä. Ainakin itse olen tehnyt näin luottamatta siihen, että jo se, että olen, saa aikaan muutoksen myös minussa. Kun ympärillä oleva maailma muuttuu hetki hetkeltä, on omakin muutos – ja sen myötä kehitys – vääjäämätöntä. Kuinka edes voisi pysyä samanlaisena jatkuvan muutoksen keskellä?

Johan me muututaan jatkuvasti joka tapauksessa; hetki hetkeltä, halusimme sitä tai emme. 

Taika tapahtuu siellä, missä huolehdit itsestäsi

Muutokseen voi päätyä kolmella tapaa: ajautumalla, kriisin kautta tai tietoisesti. Coaching perustuu näistä viimeiseen, eli tietoiseen muutokseen. Halutaan päästä A:sta B:hen, ja hyödynnetään siihen coachin apua. 

Organisaatiossa muutos on päätös, mutta ihmiselle se on prosessi. Matkan alussa olo saattaa olla sekava, sumuinen; ei oikein tiedä mihin suunnata. Luovutaan vanhasta tietämättä, mitä uusi tuo tullessaan, puhumattakaan milloin. Polun varrelle tarvitaan siksi levähdyspaikkoja, jotka mahdollistavat hengähdystaukojen pitämisen kunnes uusi pikkuhiljaa alkaa hahmottua – selkiytyä, värittyä, kirkastua.

Muuten saattaa ajaa itsensä loppuun. 

Uskon, että näin käy meistä monelle nykypäivänä. 

Emme tajua olevamme tuolla näennäisellä mukavuusalueella, jolloin emme myöskään tajua antaa itsemme höllätä aika ajoin. Tämän lopputulemana on väsymystä, uupumusta ja loppuunpalamista – aivan liian paljon antamista kaikille muille, paitsi itselleen.

Se, miten hyvin siedämme muutosta, riippuu monestakin seikasta. Myös tässä suhteessa olemme erilaisia.  

Jos jatkuvasti olemme näennäisellä mukavuusalueella, eli sillä, joka saattaa näyttäytyä mukavuusalueena mutta joka todellisuudessa onkin epämukavuusaluetta, emme välttämättä tajua varata riittävästi aikaa palautumiselle. Jos tätä jatkuu liian pitkään, pienissä määrin positiiviseksi luonnehdittu eu-stressikin muuttuu vaivihkaa haitalliseksi stressiksi. 

Meistä kunkin tehtäväksi jää tunnistaa missä se raja menee – miten hyvin siedämme olemista epämukavuusalueella ja paljonko toisaalta kaipaamme olemista mukavuusalueella – sillä todellisella mukavuusalueella. Siellä se kehitys nimittäin muovautuu lopulliseen muotoonsa. Sitä ei voi kukaan muu tietää. 

Vain sinä voit tietää mitä sinulle todella kuuluu

Pohjimmiltaan enneagrammi perustuu ajatukseen siitä, että me kaikki haluamme tulla nähdyksi, kuulluksi ja rakastetuksi, oli käytöksemme millaista tahansa. Kaksi ulkoisesti samalla tavalla käyttäytyvää henkilöä voivat erota – ja mitä todennäköisimmin eroavatkin – toisistaan isostikin, kun tarkastellaan motivaatiota käytöksen taustalla. 

Omien toimintamallien tarkasteleminen saattaa olla kivuliasta, mutta lopussa kiitos seisoo. Itsensä tutkailu kolmen päivän ajan vie voimia, mutta voi sitä fiilistä, kun yhtäkkiä ymmärrät itsestäsi jotain niin suurta, niin ravisuttavaa, että koko maailma muuttaa muotoaan. Tämänkö takia olen toiminut näin koko elämäni?!

Loks, loks, loks. Palikka toisensa jälkeen putoaa paikoilleen, asettuu uomiinsa. Mieleeni palaa toinen toistaan elävämpiä tilanteita elämäni varrelta, tilanteita, joissa olen toiminut tietyllä tapaa. Yhtäkkiä olo on tuskallisen tietoinen itsestä. Tällainenkö olen? Apua.

On kohtaamisen paikka; itsensä, nimittäin. 

Kiitollisena oivalluksesta, joka auttaa ymmärtämään itseäni paremmin. 

Lempeydellä, koska tiedän, että voin vain tehdä parhaani. Ja niinhän olen aina tehnytkin; aivan niin kuin vilpittömästi uskon muidenkin tehneen. 

Rakkaudella, koska sitähän me kaikki kaipaamme, eikö vain? 

***

“Mutta hei, mitä sä sanoisit, mitä on rakkaus? Miltä tuntuu rakastaa?”, kysyi eräs ystäväni minulta toissapäivänä.  Aavistelen hänen olevan ajatustyyppiä. 

“Voi kuule”, vastasin. “Paljonko meillä on aikaa?”

***

“Koskaan ei ole liian myöhäistä tulla siksi, joksi voit tulla.”
–George Elliot

***

Teksti: Anna Wallin

Kirjoitus on toinen osa viidestä, jossa Certified Progress Coach® -koulutusta käyvä Anna reflektoi koulutuksen antia, oppeja ja oivalluksia matkalla coachiksi ja valmentavaksi johtajaksi. Anna aloitti koulutuksen tammikuussa 2020 ja toimii yrittäjänä markkinointiviestinnän alalla hyvinvoinnin parissa.

Lue myös muut artikkelit täältä:

Osa 1: Oletko oma paras ystäväsi? Ensimmäisiä mietteitä coachauksesta ja Certified Progress Coach® -koulutuksesta, osa 1
Osa 3: Kuuntelen, mutta kuulenko? Hyväksyvä tietoinen läsnäolo vuorovaikutuksessa
Osa 4: Millaista tarinaa kerrot itsestäsi ja miksi sillä on väliä myös organisaatiolle – ajatuksia Certified Progress Coach® -koulutuksesta, osa 4

Seuraava Certified Progress Coach®koulutus alkaa elokuussa 2021. Early Bird -tarjous on voimassa 31.5.2021 asti. Lue lisää ja varaa paikkasi täältä!

Mikäli koulutus kiinnostaa ja pandemiatilanne pohdituttaa, lähipäivät järjestään pienryhmässä viranomaisten suosituksia noudattaen. Suurikokoisessa neukkarissa on helppo ylläpitää turvavälejä, jonka lisäksi maskit ja käsidesit ovat käden ulottuvilla.

Lisää kirjoituksia ja kursseja

Ulla Jones -Global Leadership Profile & Certified Progress Coach

Teetin tiimilleni Global Leadership Profilen keväällä 2020, koska ajattelen, että esihenkilönä toimiminen on asiakaspalveluammatti.

Ainoa tapa oppia ja kehittyä coachina on alkaa coachaamaan. Ironista on, että lopulta opin, etteivät rutiinit auta, vaan coachingissa kaikki perustuu tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn kuulla coachattavaa ja omaa intuitiotaan.

Jaa sivu

Kurssit

Tässä näet kaikki omat ja mahdolliset yhteistökumppaneidemme kurssit.

Omille kursselleimme voit ilmoittautua suoraan tällä lomakkeella.

Kumppanikurssien ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisesta saat klikkaamalla sinua kiinnostavaa kurssia listalta.

Mikä sinua ravitsee vuonna 2021?

Mikä sinua ravitsee vuonna 2021? Itsestään huolehtiminen on paljon muutakin kuin pelkkää ruuan tankkausta, nukkumista...

Avoimet kurssit

Liity postituslistallemme

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kursseista, kirjoituksista ja tapahtumista.

Voit perua tilauksesi koska tahansa.

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje