ASIAKASTARINA

Ulla Jones -Global Leadership Profile & Certified Progress Coach

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Teetin tiimilleni Global Leadership Profilen keväällä 2020, koska ajattelen, että esihenkilönä toimiminen on asiakaspalveluammatti. Esihenkilön tehtävänä on auttaa poistamaan esteitä alaistensa työn tieltä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että esihenkilön tulisi toimia vastausautomaattina. Päinvastoin esihenkilön tulee rohkaista tiimiläisiään itsenäiseen ja omaehtoiseen päätöksentekoon. Esihenkilö ei kuitenkaan voi valita vain yhtä johtamistapaa ja olettaa sen toimivan kaikkien kanssa. Jokainen tiimiläinen on yksilö ja tarvitsee omanlaistaan tukea kukoistaakseen.

Miten esihenkilö sitten johtaa tällaista moninaista, erilaisista persoonallisuustyypeistä koostuvaa tiimiä? Yksi vastaus on enneagrammin kautta. Global Leadership Profile tuottaa tiimistä 360-arvioinnin samalla tavalla kuin yksilöistä. Se on hieman työläämpää, mutta todella palkitsevaa.

Tutustumalla tiimin persoonallisuustyyppiin esihenkilö ja tiimi saavat käsityksen siitä, mitkä persoonallisuuspiirteet korostuvat tiimissä. Tällöin saattaa tulla näkyväksi esimerkiksi, että tiimissä korostuu taipumus idealismiin, joka taas saattaa paineistetussa tilanteessa kärjistyä perfektionismiksi. Osalle tiimiläisistä se on luonnollinen tapa toimia, mutta toisille se aiheuttaa stressiä.

Kaikki tiimiläiset eivät koskaan edusta samaa persoonallisuustyyppiä ja tämä on hyvä. Erilaisuus saattaa kuitenkin synnyttää konflikteja, kun toisen käytöstä tulkitaan omien linssien läpi, eikä toista ymmärtämään pyrkien. Pohdiskelevuus saatetaan tulkita laiskuutena, nopeatempoisuus välinpitämättömyytenä tai yksityiskohtiin keskittyminen negatiivisena jarruttamisena. Tieto auttaa esihenkilöä hallitsemaan tilanteita, joissa erilaiset toimintatavat kärjistyvät

Raportti teki erilaiset persoonallisuustyypit tiimissämme näkyväksi, jolloin toimintatapojemme välisistä eroista ja sisäisistä motivaatioista oli helpompi puhua ääneen. Yhteisymmärrys alkoi syntyä, kun hyväksyimme ja opimme arvostamaan toistemme erilaisuutta ja oivalsimme, kuinka erilaiset lähestymistavat täydensivät omaa tapaamme toimia.

Saimme tiimin tulokset visualisoituna piirakkakuviona, josta muodostui kutakuinkin täydellinen ympyrä. Käytännössä tämä osoitti, että yhdessä toimien huomioimme asiat kokonaisvaltaisemmin ja moniulotteisemmin kuin yksilöinä. Tiimihengen kannalta ei olisi voinut toivoa parempaa lopputulosta.

Certified Progress Coach – ohjelman niin ammatillisesti kuin myös henkilökohtaisesti?

Harvoin itseään pääsee haastamaan samalla tavalla kuin coachingissa. Milloinkaan en ole tuntenut olevani niin alaston ja tuntemattoman edessä kuin ensimmäisillä coachingkerroilla, kun minulta puuttui kokemus ja rutiini. Ainoa tapa oppia ja kehittyä coachina on alkaa coachaamaan. Ironista on, että lopulta opin, etteivät rutiinit auta, vaan coachingissa kaikki perustuu tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn kuulla coachattavaa ja omaa intuitiotaan.

Ollakseen hyvä coachi, henkilön on oltava valmis tutustumaan itseensä ja kohtaamaan oma vihreellisyytensä ja vajaavaisuutensa. Coachaamisessa tulee esiin ne puolet itsestään, joita ei ole käsitellyt ja joista on vähiten ylpeä. Tavoitteena ei ole tehdä kenestäkään täydellistä, mutta hyvä itsetuntemus on coachingkoulutuksen tavoite. Tämä oli minulle yllätys!

Olin itse ollut coachattavana muutaman kerran ennen coachingopintojen aloitusta. Olin saanut coachingista paljon oivalluksia ja vastauksia isoihin elämän kysymyksiin. Minulla oli hyvä ennakkoajatus siitä, mitä coaching voi parhaimmillaan antaa asiakkaalle. Mutta se, että coachingopinnot painottuvat läsnäoloon, epämukavien tunteiden kohtaamiseen ja kuunteluun, oli minulle yllätys. Kuvittelin saavani koulutuksesta menetelmiä, kysymyspatteristoja ja prosessikuvauksia, joiden kautta voisin monistaa coachingkohtaamisia. Opin kuitenkin nopeasti, ettei coachingia voi suorittaa ja jokainen kohtaaminen on erilainen eikä minun määriteltävissäni.

Coachingkoulutus teki minusta paremman esimiehen ja erilaisten ihmisten kohtaamisesta stressittömämpää. Coachingista saamillani työkaluilla osaan olla läsnä hetkessä ja antaa tilanteiden tulla sellaisina kuin ne siinä hetkessä ovat tullakseen. Ihmisten reaktiot eivät enää jännitä minua samalla tavalla kuin ennen.

Itseensä tutustuminen on ollut upea ja palkitseva matka. Nykyisin, kun kohtaan vaikean tunteen, kuljen tietoisesti sitä kohti, kohtaan sen, olen ja hengitän. En ole täydellinen, enkä sellaiseen pyrikään, mutta olen paljon tietoisempi tekemistäni valinnoista, niiden motivaatioista ja millä asioilla voin vaikuttaa omaan hyvinvointiini.

Ulla Jones
Service Designer
Design Thinking Coach Podcaster & Columnist

 

Lisää kirjoituksia ja kursseja

Jaa sivu

Kurssit

Tässä näet kaikki omat ja mahdolliset yhteistökumppaneidemme kurssit.

Omille kursselleimme voit ilmoittautua suoraan tällä lomakkeella.

Kumppanikurssien ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisesta saat klikkaamalla sinua kiinnostavaa kurssia listalta.

Avoimet kurssit

Liity postituslistallemme

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kursseista, kirjoituksista ja tapahtumista.

Voit perua tilauksesi koska tahansa.

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje