ASIAKASTARINA

Tiina: ”Certified Progress Coach® -koulutus oli elämän mullistava kokemus”

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Eletään vuotta 2018. Kuunneltuaan poukkoilevia uratarinoitani hetken Liisa kertoi minulle Certified Progress Coach® -ohjelmasta. Hän ohjasi minut verkkosivuille, josta voisin lukea lisää. Kävin sivuilla, mutta mitään suurta ahaa-elämystä se ei minussa vielä herättänyt. Ohjelman teemat kiinnostivat toki minua, mutta olin juuri aloittanut uudessa työssä ja pohdin, onko nyt oikea aika. 

Tunne sisälläni sanoi, että tähän kannattaisi lähteä mukaan, mutta raskas työtilanne pidätteli minua.

Tunne sisälläni sanoi, että tähän kannattaisi lähteä mukaan, mutta raskas työtilanne pidätteli minua. Luettuani ohjelman esitteen noin 15 kertaa, päätin jättää päätöksenteon muiden käsiin; jos esimieheni hyväksyisi koulutuksen, ilmoittautuisin mukaan. Keksin esitteen pohjalta pari huteraa järkiperustetta osallistumiselle, ja kerroin ne haparoiden esimiehelleni.

Esimieheni näytti vihreää valoa, ja ilmoittauduin kauhunsekaisin tuntein ohjelmaan. Muistan pohtineeni, ”mitähän tästäkin tulee?!” Samalla olin kuitenkin innoissani, enkä olisi millään malttanut odottaa ensimmäistä seminaaria.

Odotin lähinnä pitkiä ja kuivia luentoja johtamisesta, erilaisia työkaluja yksilöiden ja tiimien kehittämiseen, sekä tietysti paperilappusta, jossa sanotaan, että olen pätevä business coach.

Ennen koulutuksen alkamista en edes tarkalleen tiennyt, mitä coaching oikein on. Olin kyllä kerran ollut coachattavana, mutten ollut vielä silloin sisäistänyt sen ydintä. Siksi en oikein tiennyt, mitä koulutukselta pitäisi odottaa. Odotin lähinnä pitkiä ja kuivia luentoja johtamisesta, erilaisia työkaluja yksilöiden ja tiimien kehittämiseen, sekä tietysti paperilappusta, jossa sanotaan, että olen pätevä business coach.

Ensimmäisessä seminaarissa totesin, että odotukseni eivät tule täyttymään. Koulutuspäivä alkoi läsnäoloharjoituksella. Se ei sisältänytkään kuivia luentoja, vaan keskustelua, pari- ja ryhmätyöskentelyä, pohdiskelua ja ihmettelyä. Toki Liisa välillä myös puhui paljon, mutta hänen koulutustyylinsä oli kaukana kuivasta.

Liisa oli läsnä, luotettava ja lämmin kouluttaja, joka teorian lisäksi kertoi tarinoita ja konkreettisia esimerkkejä seminaarin aiheista. Hän onnistui jo ensimmäisestä päivästä lähtien luomaan toisilleen vieraiden ihmisten keskuuteen turvallisen ympäristön, jossa sai halutessaan jakaa henkilökohtaisiakin asioita ja kokemuksia.

Ensimmäisen seminaarin jälkeen olo oli väsynyt, ja minulla oli kummallinen tunne, että tämä koulutus taitaa muuttaa minua aika paljon. Ja jo toisen seminaarin aikana oivalsin itsestäni uusia asioita, joiden kautta hoksasin myös, miksi silloinen työni ei motivoinut minua lainkaan, vaikka se paperilla olikin unelmatyöni. Syöksyin urakriisiin, joka vain konkretisoitui enemmän ja enemmän aloitettuani koulutukseen sisältyvän asiakastyöskentelyn.

Oli pakko luottaa prosessiin, läsnäoloon ja intuitioon, mikä osoittautui parhaaksi mahdolliseksi tavaksi oppia coachingin syvin olemus.

Ensimmäinen asiakas oli jännittävä. Vaikka olin jo oppinut coachin tärkeimmät ominaisuudet, en ollut vielä saanut sitä työkalupakkia, jota järjellä ajatteleva puoliskoni niin kovasti kaipasi. Oli pakko luottaa prosessiin, läsnäoloon ja intuitioon, mikä osoittautui parhaaksi mahdolliseksi tavaksi oppia coachingin syvin olemus. Joutuessani valmentamaan ikään kuin yksin, ilman asiakkaalle paiskattavia malleja, tehtäviä tai toimintatapoja, oivalsin, ettei coachingissa ole kyse niistä. Työkalupakin sijaan tarvitsin vain läsnäoloa, vuorovaikutustaitoja ja luottamusta. 

Tämän oivallettuani pystyin myös käyttämään myöhemmin ohjelman myötä oppimiani työkaluja ymmärtäen, mikä niiden tarkoitus on. 

Uskon, että jos minulle olisi heti ohjelman alussa annettu kasa erilaisia työkaluja, en olisi koskaan oivaltanut, mistä coachingissa on kyse, eikä minusta olisi koskaan tullut oikeasti hyvää coachia. En olisi uskaltanut lähteä tavoittelemaan unelmiani tai ryhtyä elämään arvojeni mukaista elämää omana itsenäni. 

Vaikkei matka ole ollut missään nimessä helppo, en ole koskaan ollut näin onnellinen ja tyytyväinen elämääni.

Minun kohdallani Certified Progress Coach® -koulutus oli koko elämän mullistava kokemus. Rakastuin coachingiin ensisilmäyksellä, ja löysin ensimmäistä kertaa jotain, missä olin ihan oikeasti hyvä. Jo ennen ohjelman päättymistä päädyin irtisanoutumaan silloisesta työstäni, ja ottamaan suuren askeleen kohti itseni näköistä elämää. Minulle se oli oikea ratkaisu, ja vaikkei matka ole ollut missään nimessä helppo, en ole koskaan ollut näin onnellinen ja tyytyväinen elämääni.

Kannustan jokaista, jolla on rohkeutta katsoa peiliin ja uskallusta haastaa omaa ajatteluaan, ilmoittautumaan tähän ohjelmaan! Tämä koulutus tarjoaa paljon enemmän kuin vain todistuksen.

Tiina Rissanen
Certified Business Coach, yrittäjä

Tiina Rissasen tarina on osa sarjaa, jossa kerromme Certified Progress Coach® -ohjelman käyneiden kokemuksista heidän omin sanoin.

Lisää kirjoituksia ja kursseja

Ulla Jones -Global Leadership Profile & Certified Progress Coach

Teetin tiimilleni Global Leadership Profilen keväällä 2020, koska ajattelen, että esihenkilönä toimiminen on asiakaspalveluammatti.

Ainoa tapa oppia ja kehittyä coachina on alkaa coachaamaan. Ironista on, että lopulta opin, etteivät rutiinit auta, vaan coachingissa kaikki perustuu tietoiseen läsnäoloon ja kykyyn kuulla coachattavaa ja omaa intuitiotaan.

Jaa sivu

Kurssit

Tässä näet kaikki omat ja mahdolliset yhteistökumppaneidemme kurssit.

Omille kursselleimme voit ilmoittautua suoraan tällä lomakkeella.

Kumppanikurssien ilmoittautumiskäytännöt vaihtelevat. Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumisesta saat klikkaamalla sinua kiinnostavaa kurssia listalta.

Avoimet kurssit

Liity postituslistallemme

Saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kursseista, kirjoituksista ja tapahtumista.

Voit perua tilauksesi koska tahansa.

Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje